Babylon
2000

Δισκοκριτικές

XTC

Wasp Star (Apple Venus Vol. 2)
Οι XTC ήταν πάντοτε ένα σχήμα χαμηλών τόνων, όχι τόσο προς τη μουσική τους όσο προς τη στάση τους, γενικότερα. Ένα γκρουπ που έμοιαζε να δημιουργεί στο παρασκήνιο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρότι η μουσική τους διέθετε τα ατού για να τους κάνει πλούσιους. Βέβαια, κάπου στα 70s, τέλη, γνώρισαν κι αυτοί τη δόξα τους, μιας και στην Αγγλία, κυρίως, όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Υπήρχε έδαφος για νέες ιδέες, για ξεπέρασμα ορίων, με την ανάπτυξη της δεύτερης γενιάς του new wave και όλα εκείνα τα υπέροχα που μας χάρισε η μετά punk περίοδος με την ωριμότητα των σπουδαίων μουσικών που είχαν ξεπροβάλλει στα δεύτερα μισά των 70s (κάπου εκεί ανήκουν και οι XTC).

Μέσα από πολλές διακυμάνσεις και εμπόδια οι XTC βρίσκονται ακόμα εδώ, 25 χρόνια μετά, έστω και ως ντουέτο πια, με τον Andy Partridge -που πάντα ήταν ο εγκέφαλος- και τον Colin Moulding, ώριμοι, συνεπείς, σεμνοί, χωρίς μεγάλες εταιρίες στο πλευρό τους, με τη δική τους Idea Records και την Cooking Vinyl.

Το Wasp Star είναι συνέχεια του Apple Venus Volume 1 μόνο ως προς τον τίτλο (ή μάλλον τον υπότιτλο), καθώς μουσικά υπάρχει μεγάλη απόσταση του ενός άλμπουμ από το άλλο. Το Wasp Star είναι λιτό, περισσότερο ροκ, δεν διαθέτει -τις υπέροχες, παρόλα αυτά- ενορχηστρώσεις με τα έγχορδα να χρωματίζουν τον ήχο, αλλά διαθέτει τα -πάντοτε- προσεγμένα φωνητικά των XTC και τις σχεδόν εγκεφαλικές, όσο κι αν φαινομενικά απλές, μελωδίες τους. Η συγγένεια με τους Beatles γίνεται εμφανέστερη εδώ, αλλά παρουσιάζεται και ένα πιο "σκληρό" πρόσωπο από τους δυο τους.

Παραμένουν, όμως, ποιητές μιας άχρωμης καθημερινότητας εφευρίσκοντας τίτλους όπως I'm The Man Who Murdered Love και You And The Clouds Will Still Be Beautiful (τι τίτλος κι αυτός, ε;) και είρωνες απέναντι σε μία στεγνή και επίπεδη πραγματικότητα.

Γνήσια, αγγλική pop-rock έκφραση που θα έπρεπε να αποτελεί μάθημα και για πολλούς νεώτερους και επίδοξους διαδόχους.

Γιάννης Φλωράκης - (8)
Παραγωγή: Cooking Vinyl
Χρονιά: 2000

 ΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ 


Go back to Chalkhills Articles.